Prest Jens

Hva er meningen med livet? Konfirmantene grublet. En av dem var Jens. Presten ga ettertenksomme svar, ikke en fasit.

Sorg og glede og de store variasjonene gir arbeidsdagen mening for prest Jens Bjelland Grønvold (32).

Slik erfarte Jens Bjelland Grønvold kirken som et sted for refleksjon. Det fikk ham til å huske hva han som liten gutt hadde drømt om: Å bli prest. For morfar var kjent som en god prest. Han var en om brant for ungdomsarbeid og som satte spor i menneskers liv. Kunne presteyrket være noe for Jens også?

Tett på livet
Jens drøftet det med moren sin, som er psykolog.

- Vi kom frem til at det som er så fint med å være prest, er at du får møte folk når livet er vanskelig og tungt. Men, det stopper ikke der. Du får også møte dem når livet er veldig fint. Det spennet trakk meg til teologien.

Å fortelle om døden
Sine egenskaper fikk Jens raskt bruk for som fersk prest. Som da han første gang skulle gå med dødsbudskap.

- En 40 år gammel mann dør i en arbeidsulykke. Kone og fire barn er hjemme. De aner ingenting. Jeg setter meg i bilen. Det er vår i lufta. Like før hadde jeg fått en telefon fra politisentralen. Deretter kom en epost med et skjema. Jeg kjører ut på veien, og kjenner at det knyter seg i magen. Jeg parkerer bilen og ringer på døra. Ingen hjemme. Heldigvis, tenker jeg. Så går jeg tilbake til bilen og ringer politiet. De ber meg beskrive veien rundt huset. Kartet deres viser at jeg har ringt på nabohusets dør. På bygda er det jo ofte unummererte hus. 20 meter lenger vekk ligger riktig hus.

28-åringen gruer seg. Men, nå gjelder det. Han går bort til huset. Fem timer blir han der.

- Selv om det var tøft, så jeg i ettertid at det var til hjelp for dem at jeg var der sammen med dem. Det er noe fint med å være til hjelp. Dødsbudskap er krevende. Jobben er å ikke stikke av rett etterpå. Du skal fortelle det, og så bli der de første tunge timene.

Da Jens kjørte hjem den kvelden, tenkte han at nå er han ikke lenger en student.

- Jeg kjente at jeg begynte å finne meg selv som prest.

Jens Præst
Etter studietiden søkte Jens seg til Kabelvåg. Hele bygda tok godt imot ham.

- Jeg kunne sette meg ned på brygga en fredags kveld. Da kom alle bort og ville skåle med presten. Som spiller på A-laget til Kabelvåg ble jeg kjent med ungdommene.

De annonserte scoringene slik: «Målene ble scoret av (…) og han Jens Præst». Prest ble fort etternavnet mitt.

Handle på matbutikken? Jens la inn en halvtime ekstra.

Mange ville snakke.
- På bygda er du presten, uansett. Det er både fint og en utfordring. Det er gitt at alle du omgir deg med er menigheten og at du er presten. Det ligger en veldig tillit i det.

Kontrasten er stor til jobben han har nå i sjømannskirken i London. Han kan gå ut døra hjemme uten at noen kjenner ham igjen. I menigheten må han gjerne introdusere seg under arrangement.

- Jeg har mer privatliv nå. Samtidig må jeg jobbe mer for å vinne folks tillit.

Gjør deg rausere
Jens mener du kan bli stadig rausere jo lenger du jobber som prest.

- Jeg får se livet i alt sitt mangfold. Det gjør det enklere å forstå hvordan livet kan se ut for folk. Det gjør også noe med hvordan du tenker om kirken som fellesskap. Det som gjør at vi kommer til kirken, er ikke nødvendigvis at vi er enige med hverandre. Det er at vi tror på det samme. Det setter jeg pris på.

Den som er der med folk
Jens blir inspirert av menneskene han møter.

- De fortjener å møte en bra prest og få en god opplevelse. Det har mye å bety for hva de tenker om tro generelt. I sjømannskirken er Jens’ dager varierte. Han kan først holde andakt for 60-70 fremmøtte i en kvinnegruppe i kirken, for deretter reise på sykehusbesøk.

- Det beste med prestejobben for meg er mangfoldet av livserfaringer du treffer i løpet av en uke. Du får være med inn i sorgen med begravelser. Du er med i gleden med bryllup og dåp. I en til en-samtaler ser du hverdagsliv.

Med konfirmantundervisning blir du stadig oppdatert på hvordan livet ser ut for en 15-åring. Som prest opplever du at livet strømmer til deg hele tiden. Det er veldig fint å være den som er der med folk i livets faser.

En av de beste arbeidsplassene
- Er det viktig for deg å gå på jobb og kjenne at det du gjør betyr noe for andre? Da kan kirken være en av de beste arbeidsplassene for deg.

Kanskje tror folk at en prest må ofre mye. Det stemmer ikke, forteller Jens.

- Livet som prest handler om å spre kjærlighet til verden i daglige møter med andre mennesker. Vil du gjøre det, er kirken en god arbeidsplass for deg.

6 års profesjonsstudium i teologi
Gjennomsnittslønn kr 521 000

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"